Blog – Tuinarchitectuur

Het ontwerpen van je eigen tuin is als tuin- en landschapsarchitect één van de moeilijkste opgaven. Voor onze tuin in Breda ben ik hier 26 jaar geleden mee aan de gang gegaan. Uiteindelijk is de tuin geworden zoals deze bedacht is. Uiteraard zijn er wel planten, die na verloop van tijd zijn dood gegaan, vervangen. Ook zijn bepaalde plantcombinaties aangepast omdat de planten zich anders ontwikkelden dan gedacht.

Langs de rand van het dorp, tegen de bossen en vennen van Oisterwijk, is een moderne villa gebouwd. De eigenaar heeft in gedachte dat de nieuwe villatuin een bosachtige karakter moet hebben maar tevens passend bij zijn wensen. Eerst is gekeken naar de functionele onderdelen van de villatuin. Hoe kunnen de auto's geparkeerd worden, waar liggen de terrassen, hoe zit het met de privacy en dergelijke. Ondanks dat de eigenaar 'groen vingers' heeft, is er de wens naar een onderhoudsvriendelijke villatuin.

In 2008 nodigden Frank en Geraldine me uit om hun tuin in het Wagemakerspark te ontwerpen. Zij hadden een liefde voor tuinieren maar ook een stel jonge kinderen. Deze stadstuin is hiervoor destijds naar tevredenheid ontworpen. De kinderen zijn nu haast de deur uit en studeren elders. Door deze verandering van het gebruik van huis en tuin was er behoefte aan aanpassingen. De speelruimte voor de kinderen kan ingeruild worden voor planten en ruimte om vrienden te ontmoeten. Ook de grote wens om een vijver te realiseren kon worden ingevuld.

Enkele jaren geleden hebben mijn vrouw en ik een studiereis gemaakt door Zuid-Afrika. Tijdens deze reis hebben we verschillende bijzondere natuurparken, botanische tuinen en landgoederen bezocht. In dit artikel wil ik iets vertellen over het landgoed Boschendal in de Kaaps-Hollandse bouwstijl, de prachtige Kirstenbosch National Botanical Garden en halfwoestijn Karoo.

De familie Schell heeft me gevraagd van een tuinontwerp te maken voor het erf en directe omgeving van hun monumentale boerderij Westerhoeve te Barendrecht. De boerderij is als monument geklasseerd. De Westerhoeve is een boerderij van het Vlaamse midden-langs-deel-type en stamt uit begin 19de eeuw. Het woonhuis heeft een puntgevel en zadeldak. De dubbele voordeur is geplaatst in een pilaster-omlijsting.

In een aantal artikelen wil ik terugkomen op het gebruik van bomen bij landelijke woningen door de eeuwen heen. In de beschrijving komen zaken aan de orde als gebruik, nut, ecologische en spirituele betekenis van de verschillende soorten. Dit artikel geeft de betekenis van de linde weer.  In de loop van de jaren verandert de zienswijze van de betekenis van bomen. De laatste tijd komt de spirituele betekenis van bomen weer meer naar voren.  Maar ook het functionele gebruik van beplantingen is gewijzigd.

[caption id="attachment_16167" align="alignnone" width="1024"] Wit gepleisterde boerderij op deAzoren aan de voet van de berg Pico[/caption] De laatste jaren organiseren we regelmatig dolfijnenreizen naar de Azoren. In dit artikel beschrijf ik de boerderijen op de Azoren. De Azoren is een eilanden archipel die behoort tot Portugal....