Aan De Slag

1. Gratis oriëntatie gesprek

Wil je graag je tuin laten ontwerpen? Twijfel je er over hoe je dit moet aanpakken? Ik wil graag vrijblijvend bij je langs komen om dit met je te bespreken. Als onafhankelijk en geregistreerd tuinarchitect weet ik hoe je een tuin het best kunt ontwerpen en laten uitvoeren.

In dit eerste gesprek kun je aangeven wat je wensen zijn.

Daarnaast heb ik de mogelijkheid om de tuin te bekijken. Ik zal aangeven wat de juiste werkwijze is om je droomtuin te maken. Hiermee krijg je inzicht in hoe het project aangepakt wordt.

Dit gesprek verplicht je verder tot niets. Wanneer de afstand van je huis tot mijn kantoor verder is dan 25 kilometer zal ik de reiskosten in rekening moeten brengen.

Door je wensen uit te spreken ben je al een eind op weg naar je droomtuin

2. Schetsontwerp

In ons eerste gesprek zijn je eisen en wensen voor het tuinontwerp besproken. Op basis hiervan volgt een schetsontwerp. Dit plan is een ruimtelijke vertaling van je tuin waarin de hoofdindeling en de (tuin)architectonische vormgeving belangrijk zijn. Het resultaat is een tekening op schaal waarin je ideeën zijn vertaald. Tevens wordt een indruk van de uitvoeringskosten gegeven.

Om tot een goed resultaat te komen is een plattegrond van de bestaande situatie noodzakelijk. Wanneer deze tekening er nog niet is maken we hier afspraken over. Op de tekening van de bestaande situatie zijn de locatie van het huis, de ligging ten opzichte van de zon, te behouden elementen, waardevolle beplanting en de hoogtemeting aangegeven.

Nadat het schetsontwerp is uitgetekend volgt een tweede gesprek.

Hierin wordt het ontwerp gepresenteerd. Je kunt beoordelen of het plan past bij je wensen. Tot slot wordt duidelijk wat de vervolgstappen zijn.

De prijs voor het maken van een schetsontwerp is afhankelijk van de grootte van de tuin. Voor een tuin tot 500 m2 bedraagt het € 900,– . Voor een tuin tussen de 2.000 en 5.000m2 is dit € 1.500,– .

 

Door de ‘geest van de plek’ en jou wensen in het ontwerp te verwerken krijgt je tuin een uniek karakter

3. Verdere Planuitwerking

Nadat het schetsontwerp door jou is goedgekeurd volgt de verdere planuitwerking van je tuin. Deze uitwerking bestaat uit een definitief ontwerp, de uitvoeringsvoorbereiding en de begeleiding van de uitvoering.

Definitief ontwerp: In de bespreking van het schetsontwerp is nagegaan of de ideeën voor je tuin naar wens zijn uitgewerkt. Het definitief ontwerp is een verdere vertaling van het schetsontwerp. De uiteindelijke indeling van je tuin wordt bepaald. Op basis hiervan zal de voorbereiding van je tuin plaatsvinden.

Uitvoeringsvoorbereiding: Deze fase bestaat uit de werktekeningen zoals een beplantingsplan, verhardingenplan, technische details van eventuele vijvers, pergola’s, veranda’s, schuttingen, zwembad, buitenkeuken en dergelijke. Hiermee kan een hovenier komen tot een prijsvorming van de realisatie en een gewenst resultaat van de uitvoering.

Begeleiding van de realisatie: In deze fase wordt het werk van een hovenier begeleid en gecontroleerd om tot het gewenste resultaat te komen.

Het honorarium van de verdere planuitwerking is maatwerk en kan pas duidelijk zijn nadat het schetsontwerp gereed is. Uit het schetsontwerp komt de complexiteit van je droomtuin naar voren. Uiteraard heb je hier persoonlijk grip op.

Om een globale indruk van het honorarium te geven het volgende: de totale ontwerpkosten voor een geheel begeleidt project liggen tussen de 10% à 15% van de realisatiekosten van een tuin.

Als tuinarchitect hanteer ik een uurtarief van € 115,–/uur. De werkzaamheden van mijn assistent komen op € 97,–/uur. Alle genoemde bedragen zijn prijspeil 2022 en inclusief BTW.

Gratis eBook met tuintips

10 tips waar je op moet letten bij een tuinontwerp