Moderne privétuin bij verbouwde leerlooierij

In 2018-2019 kwam de verbouwing van de tot woning verbouwde leerlooierij langs de Lage Ham te Dongen gereed. Hierbij is er meer contact met de tuin ontstaan. Dit was voor Manfred en Astrid een belangrijke de reden om een nieuw ontwerp voor hun tuin te laten maken.

Programma van eisen en wensen

De behoefte aan een moderne tuin bij de verbouwde leerlooierij te maken was duidelijk aanwezig. Omdat de eigenaren wel genieten van het buiten zijn maar liever niet teveel onderhoud aan de tuin willen was een onderhoudsvriendelijke tuin een must. Tevens zijn zij op hun privacy gesteld en moet de tuin tegen een stootje kunnen vanwege hun vier honden. Daarnaast dient de tuin aantrekkelijk te zijn in de verschillende perioden van het jaar en daardoor uitnodigend zijn om doorheen te wandelen.

Bij aanvang waren er enkele leilinden en dakplatanen in de tuin aanwezig die hergebruikt kunnen worden.

Tuinontwerp als één geheel

In het ontwerp is ervoor gekozen om de tuin als één geheel uit te werken. Hierbij is een zichtas benadrukt die onder de bestaande dakplatanen door loopt naar een kunstwerk. Het kunstwerk is geaccentueerd door middel van twee “taxuskolommen”. Vanwege enerzijds de privacy en anderzijds een achtergrond voor het kunstwerk zijn de leilinden achter het kunstwerk geplant.

Tegenover het strakke terras van formaat nabij de woning is een groot gazon gemaakt met daarin grote ovalen met bloeiende vaste planten, bloeiende heesters en verschillende soorten solitaire bomen. Bij de keus van het plantmateriaal is er vanuit gegaan dat de tuin het gehele jaar kleur te bieden heeft.
De dakplatanen staan in het gazon. Door de cirkelvormige tegelrand er omheen te leggen ontstaat een bijzonder “schaduwterras” dat wanneer het niet wordt gebruikt er alsnog aantrekkelijk uitziet.

Beheer en onderhoud

Het gazon wordt door een maairobot gemaaid. De ovaalvormige borders met vaste planten zullen het eerste jaar bijgehouden worden door het onkruid eruit te plukken. Vanwege de soortkeus en de plantafstand zijn deze borders volgend jaar dichtgegroeid waardoor onkruid geen kans krijgt. Jaarlijks in maart wordt de beplanting gemaaid en gemulchd. Tevens worden extra bemestingsstoffen aangebracht. De mulchlaag en de meststoffen zorgen voor een probleemloze border die fleurig tot bloei komt.
De bomen, heesters en hagen verdienen hun jaarlijkse onderhoud. Door de aanwezigheid van een beregeningsinstallatie is het watergeven van de beplanting een peulenschil.

De verbouwing van de tot woning omgebouwde leerlooierij is uitgevoerd door Architecetenbureau Van Beijsterveldt & Gommers uit Gilze.