Boerenerf bij een langgevelboerderij

Een langgevelboerderij uit 1898 is omgevormd tot een conferentieoord. De boerderij heeft vergaderruimtes, slaapplaatsen voor groepen en een mogelijkheid om te eten en feesten of andere activiteiten te ondernemen. Insteek bij dit alles is om de sfeer van het erf bij de langgevelboerderij in stand te houden. Bij de boerderij zijn naast de langgevelboerderij (woonhuis met stal) ook een Vlaamse schuur, karrenkooi en bakhuis aanwezig. Alle gebouwen zijn gerestaureerd en staan in functie van de nieuwe bestemming.

boerderijtuin Ulvenhart leibomenOorspronkelijk was er een zanderf bij boerderijen in dit deel van Brabant aanwezig. Ook dit element is in de nieuwe plannen als zanderf uitgewerkt.

Erf

Het erf is in oude staat terug gebracht.  Alle niet passende beplanting is verwijderd. Coniferen en kerstdennen zijn gerooid. Opschot, zaailingen, sierheesters en dergelijke zijn verwijderd en onderkomen fruitbomen gesnoeid.
Rondom de gebouwen op het erf is een 0,80 m brede rand van gebakken klinkers aangebracht. Een looplijn tussen entree woonboerderij en bakhuis is eveneens gemarkeerd met gebakken klinkers. Voor de afwatering van het erf is een 0,80 m brede goot gemaakt met kinderkopkeien.

Erf in zand bij UlvenhartRondom de oude waterput, die nog aanwezig is, zijn de oorspronkelijke kinderkopkeien teruggebracht. Van oudsher werden hier de melkbussen gewassen. Nu functioneert dit onderdeel als terras voor de bezoekers aan het oord.

Op het erf is een grote kippenren gemaakt die bijdraagt aan de beleving van het erf. De moestuin, boomgaard en kippen leveren de ingrediënten voor de gerechten die in de eigen keuken worden gebruikt en aan de gasten geserveerd.

Beplanting

Enkele grote bomen zoals Noot, Tamme kastanje en Linde worden bij geplant. De geknotte Paardekastanjes, aan de voorzijde van de woonboerderij, zijn verwijderd en vervangen door lindes. Deze zijn, zoals in de historische situatie, dichter tegen de boerderij geplaatst.

Een aan te brengen drie meter brede blokhaag van Gewone beuk, tussen de berm en hterras rondom de waterput op het erfet zandige voorerf, markeren de boerderij en geven de relatie aan met een verderop gelegen boerderij hoeve.

Landschappelijk ingepaste parkeerplaats

Op sommige momenten zijn er veel gasten op de boerderij. Voor al deze gasten dient parkeerruimte te zijn. Om te voorkomen dat er een kil parkeerterrein ontstaat, is een ander voorstel gedaan. Met een dubbele eikenlaan ontstaat een parkeerplaats waar tussen de bomen de auto’s geplaatst worden. De ondergrond van de berm is met puin gefundeerd en afgewerkt als grasberm. Er zijn voldoende parkeerplaatsen aanwezig. Wanneer er echter minder gasten zijn biedt de laan een passend landschapselement dat aansluit bij de landelijke omgeving.