In 2008 nodigden Frank en Geraldine me uit om hun tuin in het Wagemakerspark te ontwerpen. Zij hadden een liefde voor tuinieren maar ook een stel jonge kinderen. Deze stadstuin is hiervoor destijds naar tevredenheid ontworpen.
De kinderen zijn nu haast de deur uit en studeren elders. Door deze verandering van het gebruik van huis en tuin was er behoefte aan aanpassingen. De speelruimte voor de kinderen kan ingeruild worden voor planten en ruimte om vrienden te ontmoeten. Ook de grote wens om een vijver te realiseren kon worden ingevuld.
Samen met Frank, Geraldine en de bouwkundig architect zijn verschillende invullingen besproken voor een prieel in de tuin. Uiteindelijk is er een zitkuil ontstaan met een overkapping.
Door deze architectonische ingreep lijkt de stadstuin groter. De verlaagd liggende zitkuil zorgt voor ‘verdieping’ in de tuin. De overkapping is gekoppeld aan de bestaande schuur en steekt boven de tuinmuur uit. Hierdoor behoort de beplanting van de buren bij de ruimtelijke beleving van het geheel.
De vijver draagt bij aan de gehele sfeer van de stadstuin. De weerspiegeling van het water versterkt de ruimtelijke beleving. Het geluid van kabbelend water en de schittering van de zon op het wateroppervlak veroorzaken een rustgevend gevoel.
In de tuin zijn er verschillende terrassen waar de bewoners, met groepen of met z’n tweeën, van de tuin kunnen genieten. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan men in de zon of schaduw zitten. Bij regenachtig weer zijn er verschillende plekken om droog buiten te verblijven.
Met de beplanting is rekening gehouden dat er het gehele jaar iets te beleven valt. Er zijn soorten gebruikt die bijen en vlinders trekken, lekker ruiken of de seizoen beleving accentueren. Enkele geschoren taxusblokken versterken de structuur van het ontwerp en contrsteren met de weelderige beplanting.
Kortom: een heerlijke stadstuin die, ondanks zijn formaat, veel mogelijkheden biedt en het gehele jaar door aantrekkelijk is.