Tuinontwerp erf monumentale boerderij

De familie Schell heeft me gevraagd van een tuinontwerp te maken voor het erf en directe omgeving van hun monumentale boerderij Westerhoeve te Barendrecht.
De boerderij is als monument geklasseerd. De Westerhoeve is een boerderij van het Vlaamse midden-langs-deel-type en stamt uit begin 19de eeuw. Het woonhuis heeft een puntgevel en zadeldak. De dubbele voordeur is geplaatst in een pilaster-omlijsting.

monumentale-boerderij-westerhoeve-barendrechtDe boerderij ligt langs de historische Voordijk op een eiland. Buiten de omringende waterpartijen is een nieuwbouwwijk gebouwd en een ontsluitingsweg voor de wijk aangelegd. Deze wijk is genoemd naar de monumentale boerderij Westerhoeve.

De opdrachtgevers hebben allerlei ideeën voor de tuin en het erf maar kunnen er geen passend geheel van maken. In een startoverleg zijn de ideeën van de heer en mevrouw Schell aangehoord en is gezamenlijk het terrein bekeken. Als ontwerper heb ik geproefd van de sfeer van de Westerhoeve. Na de eerste kennismaking is een programma van eisen opgesteld. Dit programma vormt de basis voor het verdere ontwerp.

toegangsbrug-westerhoeveOntwerp boerderijtuin

Uitgaande van de eisen en wensen van de opdrachtgever is een opdeling van het terrein voorgesteld: erf, siertuin met terras, bleek, moestuin, boomgaard en weilanden met paardenbak.

Het erf blijft grotendeels zoals het nu is, met split afgestrooid asfalt. Een praktische oplossing passend in de sfeer van de boerderij. Het erf biedt voldoende parkeerruimte voor de auto’s van de bewoners en hun bezoek. Omdat er in de verschillende schuren nijverheid plaatsvindt, ontstaat op het erf een levendigheid die past bij een boerderij.

De siertuin met het terras sluiten aan op het woongedeelte van de bebouwing en zijn formeel ingericht. Het oorspronkelijke houten prieel is in de vormgeving opgenomen. Grind, gebakken klinkers, formele rozenvakken en leibomen. De oorspronkelijke waterput is in het terras opgenomen.

schetsontwerpAansluitend op de siertuin liggen een grasveld (bleek) en een moestuin met kippenren. De moestuin is met een houten hek afgeschermd om de vrijlopende kippen buiten te houden.
Achter de boerderij is een groot deel van het oorspronkelijke erf opgeofferd voor een boomgaard met hoogstam fruitbomen. Deze boomgaard verbindt de verschillende, op het terrein aanwezige, schuren met elkaar.
De paardenbak op het terrein is verkleind. Hierdoor ontstaat er een goede ruimtelijke verhouding. De bestaande weilanden zijn bewaard gebleven. Op diverse plekken zijn bomen aangeplant.

Privacy en sfeer

Door aan twee zijden van het terrein beplanting aan te planten wordt de privacy en de sfeer verbeterd. Deze beplante rand is circa vijf meter breed en bestaat uit soorten als Els, Es, Wilg en Berk. Er ontstaat een passende afscheiding tussen boerderij met erf en tuinen met de omliggende woonwijk. Daarnaast biedt de beplanting hout voor de open haard of kampvuur. Eens in de vijf à zeven jaar kan een deel van de beplanting worden gekapt waarna deze weer uitgroeit. In de inheemse singel van beplanting ontwikkelt zich een rijke kruidenvegetatie die hoort bij dit gebied. De groene rand biedt een habitat voor verschillende inheemse vogels.

De tuin en het erf zijn geschikt gemaakt voor een hedendaags gebruik. Dit is gelukt door elementen uit het verleden, die horen bij een boerenerf, toe te passen.

zitbank-rondom-rode-beuk